Zupa szpinakowa
Wiosenna a nawet letnia, lekka zupa szpinakowa z serkami topionymi to idealny zamiennik dla tych, którzy nie przepadają za zupą szczawiową. Ma w sobie sporo warzyw a można ją podać z ugotowanym jajkiem lub innymi ulubionymi dodatkami.
500 g świeżego szpinaku
300 g serka topionego
1 łyżka masła
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 por
3 ząbki czosnku
2 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Z warzyw drobno pokrojonych przygotować około 1 litra bulionu ze szczyptą soli. W tym czasie liście szpinaku umyć, drobno posiekać i dusić chwilę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na łyżce masła. Dodać topiony serek i mieszać, aż się rozpuści. Podlać bulionem do uzyskania lekko gęstej konsystencji. Doprawić gałką muszkatołową i pieprzem, podać z polówką jajka ugotowanego na twardo.
Komentarze
Prześlij komentarz