Dwukolorowe rogaliki drożdżowe
Z zewnątrz niby zwyczajne drożdżowe rogaliki, jednak sekret jest w środku i nie chodzi nam w tym wypadku o marmoladę. Zerknijcie na ostatnie zdjęcie, jakie urocze zeberki i wy możecie nimi zaskoczyć swoich najbliższych lub gości.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
150 ml mleka
150 ml wody
25 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
25 g masła
25 g oleju
100 g cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
1 łyżeczka gorzkiego kakao
1 żółtko+ 1 łyżka mleka
150 g konfitury morelowej gładkiej
Wodę i 30 g mąki rozmieszać w rondelku a następnie podgrzewać i mieszać aż zgęstnieje tworząc kleik. Kleik wystudzić.
Do misy miksera wlać letnie mleko, dodać cukier i pokruszone drożdże. Całość wymieszać i dodać pozostałe składniki: roztopione masło, olej, resztę mąki, szczyptę soli oraz kleik. Wyrabiać ciasto przez ok 10 min aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać gorzkie kakao i jeszcze wyrobić aby kolor stał się jednolity.
Oba ciasta odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.
Wyrośnięte ciasta rozwałkować na dwa płaty o grubości 0,5 cm. Nałożyć jasne ciasto na ciemne i docisnąć. Wykroić trójkąty, naciąć środek podstawy a następnie zrolować rogale. Tak zwinięte rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Piekarnik nagrzać do 180°C góra- dół. Rogale posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec ok 15-18 min.
Jeszcze ciepłe rogale nadziać konfiturą morelową i posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz