Dwukolorowe rogaliki drożdżowe

Z zewnątrz niby zwyczajne drożdżowe rogaliki, jednak sekret jest w środku i nie chodzi nam w tym wypadku o marmoladę. Zerknijcie na ostatnie zdjęcie, jakie urocze zeberki i wy możecie nimi zaskoczyć swoich najbliższych lub gości. 

Składniki:

Ciasto:
500 g mąki 
150 ml mleka 
150 ml wody 
25 g drożdży świeżych lub 7 g suchych 
25 g masła
25 g oleju 
100 g cukru 
szczypta soli

Dodatkowo: 
1 łyżeczka gorzkiego kakao
1 żółtko+ 1 łyżka mleka
150 g konfitury morelowej gładkiej 

Wodę i 30 g mąki rozmieszać w rondelku a następnie podgrzewać i mieszać aż zgęstnieje tworząc kleik. Kleik wystudzić. 
Do misy miksera wlać letnie mleko, dodać cukier i pokruszone drożdże. Całość wymieszać i dodać pozostałe składniki: roztopione masło, olej, resztę mąki, szczyptę soli oraz kleik. Wyrabiać ciasto przez ok 10 min aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać gorzkie kakao i jeszcze wyrobić aby kolor stał się jednolity. 
Oba ciasta odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. 
Wyrośnięte ciasta rozwałkować na dwa płaty o grubości 0,5 cm. Nałożyć jasne ciasto na ciemne i docisnąć. Wykroić trójkąty, naciąć środek podstawy a następnie zrolować rogale. Tak zwinięte rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. 
Piekarnik nagrzać do 180°C góra- dół. Rogale posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec ok 15-18 min.
Jeszcze ciepłe rogale nadziać konfiturą morelową i posypać cukrem pudrem. 








Komentarze

Popularne posty