Zupa meksykańska trochę inaczej z soczewicą i batatmi
Zupa meksykańska jednak trochę nietypowa. Bo tradycyjnie danie to kojarzymy z czerwoną fasolą i kukurydzą. U nas natomiast mamy bataty, soczewicę i papryki w różnych kolorach. Idealne sprawdza się w zimne dni, syci i rozgrzewa.
1 łyżka oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 średni batat
1 szklanka soczewicy
1 l bulionu
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka papryki wędzonej
sól
pieprz
świeża kolendra
Rozgrzać olej w dużym garnku. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty czosnek i smażyć 2–3 minuty. Dodać pokrojone w kosteczkę papryki i obranego i pokrojonego w kostkę batata. Smażyć około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Wsypać soczewicę, wlać bulion i dodać pomidory. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu aż soczewica i bataty będą miękkie. Doprawić do smaku. Podawać zupę gorącą posypaną świeżą kolendą.
Komentarze
Prześlij komentarz