Cynamonowe "crumbl cookies"
Crumbl Cookies to sieć piekarni w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, która specjalizuje się w ciasteczkach i innych deserach. Od sierpnia 2024 roku firma ma 1071 sklepów w Stanach Zjednoczonych. Sieć utrzymuje silną obecność w mediach społecznościowych.* Ciasteczka stały się bardzo popularne, i nawet w Polsce pojawiają się strony internetowe z tymi wypiekami. Ale my przecież ciastek nie będziemy kupować, my je na wzór amerykański zrobimy sami. Tylko ostrzegamy, że są mega, mega słodkie.
195 g mąki pszennej
100 g cukru brązowego
75 g cukru białego
1 jajko
100 g masła
szczypta soli
1/2 (płaska) łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
opcjonalnie prawdziwa wanilia
1/4 łyżeczki cynamonu
Krem:
250 g serka śmietankowego typu philadelphia
70 g miękkiego masła
110 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowy
szczypta cynamonu
Wierzch:
cukier + cynamon
W mikserze planetarnym umieścić masło z cukrem i zmiksuj całość do połączenia składników. Następnie wbić jajko i dodać wanilię. Miksować na wysokich obrotach kilka minut. Na sam koniec wsypać suche składniki oraz dodać szczyptę soli. Ciasto po dotknięciu nie powinno przyklejać się do dłoni. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić na około 30 minut do lodówki. Przez też czas przygotować krem: serek śmietankowy wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami umieścić w mniejszej misce i zmiksować na gładko.
Do miseczki wsypać kilka łyżek cukru oraz trochę cynamonu. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 6-7 kulek. Każdą z nich obtoczyć w „cynamonowym cukrze”. Lekko spłaszczyć każde ciastko i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika na 8-10 minut. Ciastka będą jeszcze lekko miękkie, dopiero po kilku minutach po wyjęciu z piekarnika nabiorą odpowiedniej konsystencji. Krem do rękawa cukierniczego i ozdobić nim wystudzone ciastka, wierzch posypać cukrem z cynamonem.
*https://en.wikipedia.org/wiki/Crumbl_Cookies
Komentarze
Prześlij komentarz