Karkówka pieczona w coca-coli

Mięciutka, rozpływająca się w ustach karkówka pieczona w popularnym napoju czyli coca-coli  z dodatkiem majonezu, ketchupu i musztardy. To połączenie wydawało nam się na początku dość dziwne, ale okazało się bardzo trafne. Przypadnie do gustu zwłaszcza tym którzy preferują lekko słodkawy smak w mięsie. 

Składniki:

500 g karkówki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
słodka papryka 
suszony czosnek
1 duża cebula
150 ml coca-coli
80 g ketchupu pikantnego
20 g musztardy
40 g majonezu
olej do smażenia

Karkówkę pokroić na plastry, natrzeć przyprawami. Na patelni rozgrzać olej i smażyć plastry karkówki z każdej strony. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnie wlać colę dodać ketchup, majonez i musztardę. Wszystko połączyć na koniec dodać cebulę. Sosem zalać karkówkę w naczyniu. Całość przykryć i piec około godziny w temperaturze 190℃. Na ostatnie 10 minut naczynie odkryć.








Komentarze

Popularne posty