Karkówka pieczona w coca-coli
Mięciutka, rozpływająca się w ustach karkówka pieczona w popularnym napoju czyli coca-coli z dodatkiem majonezu, ketchupu i musztardy. To połączenie wydawało nam się na początku dość dziwne, ale okazało się bardzo trafne. Przypadnie do gustu zwłaszcza tym którzy preferują lekko słodkawy smak w mięsie.
500 g karkówki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
słodka papryka
suszony czosnek
1 duża cebula
150 ml coca-coli
80 g ketchupu pikantnego
20 g musztardy
40 g majonezu
olej do smażenia
Karkówkę pokroić na plastry, natrzeć przyprawami. Na patelni rozgrzać olej i smażyć plastry karkówki z każdej strony. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnie wlać colę dodać ketchup, majonez i musztardę. Wszystko połączyć na koniec dodać cebulę. Sosem zalać karkówkę w naczyniu. Całość przykryć i piec około godziny w temperaturze 190℃. Na ostatnie 10 minut naczynie odkryć.
Komentarze
Prześlij komentarz