Zupa curry z krewetkami
Pyszna zupa pełna warzyw i krewetek o nieco orientalnym smaku, dzięki dodatkowi czerwonej pasty curry. Lubimy takie połączenia zwłaszcza gdy na dworze jest zimno i potrzebujemy rozgrzewającego jedzenia, po długim spacerze.
300 g krewetek, obranych i oczyszczonych
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
200 ml mleczka kokosowego
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, przeciśnięte
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka imbiru, startego
1 marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
1 papryka czerwona, pokrojona w paski
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
świeża kolendra do dekoracji
sok z ½ limonki
Rozgrzać oliwę w dużym garnku. Gdy oliwa będzie gorąca, dodać drobno posiekaną cebulę i smaż przez kilka minut, aż stanie się szklista. Następnie dodać przeciśnięty czosnek oraz starty imbir. Całość smażyć przez kolejną minutę, aż uwolnią się aromaty przypraw. Do podsmażonej cebuli, czosnku i imbiru dodać łyżkę czerwonej pasty curry. Wymieszać dokładnie, aby pasta curry połączyła się z cebulą i przyprawami. Następnie wlać bulion, a całość doprowadź do wrzenia. Gdy bulion zacznie się gotować, dodać pokrojoną marchewkę oraz paprykę czerwoną. Gotować przez około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną, ale pozostaną jędrne. Wlać mleczko kokosowe, dodać również łyżeczkę sosu sojowego, pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Wymieszać całość i gotować przez kolejne 5 minut.
W tym momencie do zupy wrzucić obrane i oczyszczone krewetki. Gotować, aż staną się różowe i dobrze ugotowane. Po ugotowaniu krewetek, zdjąć garnek z ognia i skropić zupę sokiem z limonki. Posypać świeżą kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz