Kurczak po koreańsku
Po koreańsku- brzmi dość egzotycznie, ale uwierzcie składniki dostępne są niemal w każdym sklepie, a wykonanie bardzo proste. Więc możecie zabłysnąć przed znajomymi tym daniem, bo na prawdę bardzo smaczne. Przypadnie zwłaszcza tym do gustu którzy lubią nieco słodkości w mięsie.
1 duża pierś z kurczaka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego czosnku
olej do smażenia
Sos:
2 łyżki oleju sezamowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki słodkiego sosu chilli
1 łyżka octu ryżowego
3 łyżki ketchupu
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki słodkiego sosu chilli
1 łyżka octu ryżowego
3 łyżki ketchupu
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru
Do podania:
ryż
sezam
szczypiorek
Pokroić mięso w kostkę. Mięso doprawić solą i pieprzem. Uprażyć sezam na suchej patelni.
Do jednego talerza wsypać mąkę ziemniaczaną, do drugiego wbić jajko i roztrzepać je. Do trzeciego wsypać mąkę pszenną, dodać paprykę, czosnek, sól i pieprz, wymieszać.
W miseczce wymieszać składniki sosu, odstawić.
Rozgrzać głęboką większą patelnię, rozgrzać olej. Kawałki kurczaka najpierw obtoczyć w mące ziemniaczanej, następnie w roztrzepanym jajku, na koniec w mące pszennej z przyprawami. Kłaść stopniowo na rozgrzany tłuszcz i smażyć na dużym ogniu w sumie przez około 8 minut, aż mięso będzie dobrze wysmażone i lekko zrumienione. W międzyczasie 2 - 3 razy przewrócić je na inną stronę. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na ręcznikach papierowych.
Wylać resztę tłuszczu z patelni. Wlać składniki sosu, wymieszać i zagotować. Dodać obsmażone kawałki kurczaka i smażyć razem przez ok. 2 minuty, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.
Podawać z ugotowanym ryżem, posypać sezamem i szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz