Hamantasze-uszy Hamana

Hamantasze to tradycyjne dla kuchni żydowskiej nadziewane ciasteczka w kształcie trójkąta, wypiekane w przeddzień święta Purim i spożywane w czasie tego święta.
Nazwa nawiązuje do imienia Hamana, pierwszego ministra na dworze króla perskiego Kserksesa. Haman był negatywnym bohaterem biblijnej historii, z której to święto się wywodził. Ciastka były także nazywane „uszami Hamana”, co stanowiło nawiązanie do średniowiecznych, dodatkowych, poniżających kar wymierzanych skazanym złoczyńcom. Przed egzekucjami okaleczano ich, między innymi obcinając uszy.

Składniki:

Ciasto:
280 g mąki pszennej typ 500
170 g zimnego masła
1 jajo
130 g cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
szczypta soli

Dodatkowo:
ok. 250 g powideł śliwkowych

Mąkę przesiać przez sitko do średniej miski. Masło zetrzeć na grubych oczkach i dodać do mąki. Dodać pozostałe składniki ciasta i połączyć. Zagniatać do momentu uzyskania jednolitej struktury. Uformować z ciasta kulę, przykryć folią i włożyć do lodówki na minimum 30 min.
Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki, oprószyć blat mąką i rozwałkować ciasto do grubości ok. 3 mm.
Wycinać w cieście kółka, używając szklanki. Na każdym kółku ułożyć ok. 1/2 łyżeczki powideł. Zawinąć brzegi tak, aby zachodziły na siebie, tworząc trójkąt z widocznym nadzieniem. Ułożyć ciastka na papierze do pieczenia, włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piec ok. 25 min, aż się lekko zarumienią.







Komentarze

Popularne posty