Muffiny z masłem orzechowym i bananami
Ten smak chyba nigdy się nie znudzi. Połączenie masła orzechowego i bananów to jest strzał w dziesiątkę. Zawsze nam smakuje czy to w cieście, ciasteczkach czy jak w tym przypadku w muffinach. Mięsa z tymi dodatkami jeszcze nie próbowaliśmy ale kto wie...
100g masła orzechowego
100 ml mleka
100 ml oleju
2 jajka
200g mąki pszennej
100g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 małe banany
W pierwszej misce należy wymieszać masło orzechowe, jajko, mleko oraz olej, a w drugiej - mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Suche składniki połączyć z mokrymi. Wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej. Na końcu do masy wmieszać banana uprzednio pokrojonego w kostkę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości. Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
Komentarze
Prześlij komentarz