Biała kiełbasa pieczona w kiszonej kapuście
Przyznajemy się bez bicia, że jakimiś ogromnymi fanami białej kiełbasy nie jesteśmy. Jednak przed Świętami Wielkanocnymi zawsze na odrobinę się skusimy, a kiełbaska z tego przepisu nawet bardzo nam posmakowała. Nasza rada warto zdjąć skórkę przed pieczeniem.
500 g białej kiełbasy parzonej
500 g kiszonej kapusty
2 cebule
3 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka majeranku
250 ml bulionu/wody
sól
pieprz
olej
Kiszoną kapustę odsączyć z zalewy. Jeśli jest bardzo kwaśna, można ją wcześniej przepłukać pod zimną wodą. Kapustę przełożyć do garnka, wlać bulion i gotować pod przykryciem przez 30 minut. Na końcu doprawić odrobiną soli oraz pieprzu.
Cebulę pokroić w piórka, przełożyć na patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć na złoty kolor. Podsmażoną cebulę przełożyć do garnka z kapustą.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć kapustę z cebulą. Na wierzch wyłożyć śmietanę i rozsmarować. Następnie układać białą kiełbasę (wcześniej ponacinaną), delikatnie ją wciskając w kapustę.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200℃ i piec przez 45 minut. Po upieczeniu danie posypać majerankiem.
Komentarze
Prześlij komentarz