Sernik zebra z kajmakiem
Serniczki, serniki, skyrniki wprost uwielbiamy, ale obserwując nas to już zapewne wiecie. Wiecie również, że nudy nie lubimy i kombinujemy z różnymi recepturami. Dziś mamy dla Was sernikową zebrę z masą kajmakową. Wnętrze jest delikatne i puszyste, aż trudno oprzeć się by nie wziąć dokładki.
Ciasto:
280 g mąki
200 g masła
40 g kakao
60 g cukru pudru
2 żółtka
Masa serowa:
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
150 g masła
150 g cukru
6 jajek
20 g mąki pszennej
300 g kajmaku
Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Rozwałkować na kształt koła większego od tortownicy. Dno i boki tortownicy wyścielić papierem do pieczenia a następnie wyłożyć ciastem. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie z żółtkami. Powoli ucierając dodawać ser i mąkę. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Podzielić ją na połowę i do jednej części dodać kajmak.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, do nagrzanego wstawić blaszkę z ciastem (prosto z lodówki, żeby ciasto nie zsunęło się z boków foremki) i podpiec przez kwadrans. Wyjąć i od razu nałożyć masy serowe na zmianę po łyżce. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec około 70 minut, po pół godzinie zmniejszając temperaturę co kwadrans o 10 stopni. Po upieczeniu zostawić sernik na pół godziny w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić i wstawić do lodówki. Przed podaniem można jeszcze polać roztopioną deserową czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz