Zapiekanka makronowa z pulpecikami

Danie jednogarnkowe, a właściwie jedno naczyniowe, ponieważ się zapieka wszystkie składniki razem. Bardzo fajne danie, takie niedzielne, zaskakujące i po prostu smaczne. Makaron przeważnie wszyscy lubią, a zapiekany to już całkiem, a w sosie śmietanowym polecamy, po prostu.
 
Składniki:

opakowanie makaronu np. rurki
600 g mięsa mielonego
1 jajko, 
3 ząbki czosnku
2 duże pomidory lub puszka krojonych pomidorów
1 cebula, 
30 dag pieczarek
30 dag żółtego sera 
kulka mozzarelli 
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka mąki +trochę do obtoczenia kotlecików 
sól
pieprz
majeranek
słodka mielona papryka 
płaska łyżeczka musztardy

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, al dente, odcedzić. Podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę na odrobinie oleju. Jak się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, i po chwili dodać również pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć kilka minut aż zmniejszą swoją objętość. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dorzucić do podsmażonych pieczarek i od razu wyłączyć gaz. Warzywa doprawić do smaku dosyć porządnie. Wymieszać z ugotowanym makaronem i startym żółtym serem, dodać również śmietankę wymieszaną z łyżką mąki i odrobiną soli. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 
Z mięsa formować w dłoniach małe pulpeciki i obtaczać w mące. Na patelnię po cebuli dodać odrobinę oleju i podsmażyć chwilkę pulpeciki i przełożyć na wierzch zapiekanki. Na koniec porwać  kulkę mozzarelli i układać kawałki na wierzchu dookoła kotlecików. Piec w temperaturze 180℃  przez około 30 min.














 

Komentarze

Popularne posty