Zapiekanka makronowa z pulpecikami
Składniki:
opakowanie makaronu np. rurki
600 g mięsa mielonego
1 jajko,
3 ząbki czosnku
2 duże pomidory lub puszka krojonych pomidorów
1 cebula,
30 dag pieczarek
30 dag żółtego sera
kulka mozzarelli
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka mąki +trochę do obtoczenia kotlecików
sól
600 g mięsa mielonego
1 jajko,
3 ząbki czosnku
2 duże pomidory lub puszka krojonych pomidorów
1 cebula,
30 dag pieczarek
30 dag żółtego sera
kulka mozzarelli
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka mąki +trochę do obtoczenia kotlecików
sól
pieprz
majeranek
słodka mielona papryka 
płaska łyżeczka musztardy
płaska łyżeczka musztardy
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, al dente, odcedzić. Podsmażyć cebulkę 
pokrojoną w kostkę na odrobinie oleju. Jak się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, i po chwili dodać również 
pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć kilka minut aż zmniejszą swoją 
objętość. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w 
kostkę, dorzucić do podsmażonych pieczarek i od razu wyłączyć gaz. Warzywa doprawić do smaku dosyć porządnie. Wymieszać z ugotowanym makaronem i startym 
żółtym serem, dodać również śmietankę wymieszaną z łyżką mąki i 
odrobiną soli. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 
Z mięsa formować w 
dłoniach małe pulpeciki i obtaczać w mące. Na patelnię po cebuli 
dodać odrobinę oleju i podsmażyć chwilkę pulpeciki i 
przełożyć na wierzch zapiekanki. Na koniec porwać  kulkę
 mozzarelli i układać kawałki na wierzchu dookoła kotlecików. Piec w temperaturze 180℃  przez około 30 min. 
Komentarze
Prześlij komentarz