Balladyna

Balladyna ?? Zapewne dlatego, że z malinami, poza tym to to ciasto nie ma nic wspólnego z tą postacią. Jest mega pyszne i efektownie wygląda. Doskonale sprawdzi się na niejednej uroczystości rodzinnej, po raz pierwszy zrobiła je nasza Zuza i na pewno zagości u nas na dłużej. 

Składniki:

Biszkopt kakaowy:
5 jajek
0,5 szkl cukru
szklanka mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżki kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem śmietanowy: 

500ml śmietanki 36%
500g serka mascarpone
3/4 szkl cukru pudru
3 śmietnafixy

Dodatkowo:
ok 50szt herbatników kakaowych
puszka masy kajmakowej ok 500g
3 galaretki malinowe
750ml wrzątku
ok 400g malin (mogą być mrożone)

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodać stopniowo cukier. Miksować chwilę, do uzyskania gęstej, błyszczącej bezy. Dodać żółtka miksować do połączenia na niższych obrotach.
Następnie przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao-wszystko dokładnie i powoli mieszać łyżką do połączenia. Ciasto dać na blaszkę 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Piec ok 20 minut. Biszkopt wyjąć z formy, ostudzić i przekroić na dwa spody. Pierwszy dać do blaszki, można lekko nasączyć go mlekiem.
Masa śmietankowa: do miski dać schłodzoną śmietankę 36%-ubić na sztywno. Dodać cukier puder, miksować. Dodać serek mascarpone-miksować. Na koniec dodać Smietan-fixy, wszystko energicznie miksować na najwyższych obrotach do połączenia. Połowę masy wyłożyć na biszkopt, przykryć herbatnikami, na herbatniki wyłożyć masę kajmakową, na nią dać. Na herbatniki dać drugą część masy serkowej, wyrównać i przykryć drugim spodem biszkoptowym.
Do miski dać wrzątek, dodać galaretki malinowe dokładnie wymieszać i ostudzić.
Do ostudzonej galaretki dodać maliny, tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto. Ciasto najlepiej schłodzić w lodowce na całą noc lub na min. 4-5 h.













Komentarze

Popularne posty