Kruche ciasteczka z ziaren słonecznika

Szybkie, smaczne ciasteczka w smaku przypominające chałwę słonecznikową. Nie zawierają dodatku białego cukru, jedynie syrop daktylowy. Mogą je jeść oczywiście wszyscy, ale również Ci którzy uważają na zawartość cukru w produktach. 


Składniki:

3 szklanki łuskanego słonecznika
3-4,5 łyżki syropu daktylowego
3 jajka

Słonecznik zblendować na proszek. Można odłożyć ze dwie łyżki do ozdobienia. Oddzielić żółtko od białka z jednego jajka. Białko odłożyć. Drugie jajko i żółtko rozbełtać, a następnie połączyć ze zmielonym słonecznikiem i syropem. Wymieszać ręką. Konsystencja może wydawać się sypka, ale lepi się po chwili gniecenia w dłoni.
Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli masa lepi się do rąk, zwilżyć ręce wodą), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczyć za pomocą łyżki, tworząc kształt ciastka. Białko rozbełtać lekko widelcem. Posmarować nim ciastka i posyp słonecznikiem dla ozdoby. Piec 15 minut na środkowym poziomie piekarnika, w temperaturze 180°C. 











Komentarze

Popularne posty