Duńskie ciasteczka

Prawda, że urocze te nasze ciasteczka. Jednak do ich wykonania trzeba mieć trochę powera i niestety małe wątłe chucherko ich nie zrobi. Dlaczego zapytacie? Otóż ciasto jest dość gęste i trzeba dużo siły by wycisnąć je z rękawa cukierniczego. 

Składniki:

240 g miękkiego masła 
120 g cukru pudru
2 łyżeczki pasty z wanilii 
4żółtka
300 g mąki pszennej 
50 g mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
200 g deserowej czekolady 50%
dowolna posypka

Miękkie masło z cukrem pudrem utrzeć mikserem na jasną puszystą masę. Dodać żółtka i miksować aż połączą się z masą. Dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, pastę z wanilii i proszek do pieczenia i miksować krótko tylko do połączenia składników.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra- dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego (rękaw musi być mocny) i za pomocą gwieździstej tylki wyciskać na blaszkę ciasteczka takiej wielkości aby środek miał około 1 cm. 
Ciastka piec przez 10-12 minut w temp 180°C. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do całkowitego wystudzenia aby ciasteczka się nie pokruszyły.
Wystudzone ciasteczka zamoczyć w roztopionej gorzkiej czekoladzie i posypać posypką. Aby czekolada się ścięła najlepiej włożyć ciastka z blaszką na chwilę do lodówki.









Komentarze

Popularne posty