Słoneczne kopytka

 Co zrobić jak zalega nam w lodówce pół nie pierwszej świeżości dyni... Spieszymy z pomocą: piec 30 minut, obrać ze skórki, zblendować i dodać do ciasta ziemniaczanego na kopytka. I co otrzymamy?? Przepyszne, muśnięte słońcem kopytka, jeszcze tylko bułeczka przysmażona na masełku i mamy kompletne danie obiadowe.

 
 Składniki:

 
1 kg ziemniaków
500 g puree dyniowego (z pieczonej dyni)
3 jajka
650 g mąki + do podsypania
łyżeczka soli
łyżeczka czosnku
płaska łyżeczka kurkumy
pieprz
kilka łyżek masła
 
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i przestudzić. Przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać puree dyniowe, jaja, przyprawy, mąkę i szybko zagnieść na stolnicy, w razie potrzeby podsypać mąką. Formować wałeczki i kroić na kopytka. Gotować partiami w osolonej wodzie. Podawać z bułeczką na masełku lub ulubionym sosem.







Komentarze

Popularne posty