Karpatka kakaowa

Karpatka czekoladowa z truskawkowym kremem, czy zwykła karpatka oczywiście były. Przyszła kolej na podwójnie kakaową  karpatkę, bo i ciasto i krem są z dodatkiem tego składnika. Tylko nasza rada róbcie od razu większą porcję w większej blaszce, bo znika w jednej chwili.

Składniki na ciasto parzone (2 blaty):

Ciasto:
1 szklanka wody
130 g masła
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek 
2 łyżki ciemnego kakao 
szczypta proszku do pieczenia  

Krem:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
130 g masła
4 łyżki mąki pszennej z lekką górką
5 łyżek mąki ziemniaczanej z lekką górką
3 jajka
1 żółtko
1 cukier waniliowy
2 łyżki ciemnego kakao


Masło i wodę umieścić w garnuszku, podgrzać do roztopienia się masła, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej, masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, wystudzić. Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Pod koniec miksowania dodać kakao i proszek do pieczenia. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 24 x 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić.

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami, żółtkiem, mąką i kakao, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki, ja robię to mikserem. Mocno ciepły krem wylać na jeden upieczony wcześniej płat ciasta, zostawiając po bokach wolne 2 cm, przykryć drugim. Ostudzić, schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.





 


Komentarze

Popularne posty