Zupa zagraj

Zupa o wielu nazwach: zupa dziadowska, zacierkowa czy zagraj. Nam ta trzecia nazwa podoba się najbardziej. Jest to dość popularna zupa w wielu regionach i w każdym sporządzana nieco inaczej. My proponujemy nasze wykonanie i smacznego. 


Składniki:

1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
4-5 ziemniaków
1/2 szklanki mąki i 1 łyżka
1 liść laurowy
łyżka oleju
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku

Marchew, pietruszkę, seler obrać i umyć, przekroić, zalać wodą i zagotować, zmniejszyć ogień. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do zupy, dodać sól, pieprz do smaku i liść laurowy. Gdy ziemniaki się gotują, zrobić zacierki tzn. zagnieść ciasto z 1/2 szklanki mąki i trochę wody, musi być dosyć twarde i zetrzeć je do zupy na tarce jarzynowej o dużych otworach, można dodać jajko. Cebulę obrać pokroić w kostkę i przesmażyć ją na złoty kolor, następnie przełożyć ją do zupy, a na pozostały tłuszcz wsypać łyżkę mąki i zrobić złotą zasmażkę, dolać trochę zupy i wlać do garnka. Zupę doprawić majerankiem, i gałką muszkatołową. Posypać natką lub koperkiem.










Komentarze

Popularne posty