Mazurek z białą czekoladą

Mazurek to obok babki kulinarny symbol Świąt Wielkanocnych. Okazuje się jednak, że w domach naszych uczniów ten wypiek jest pomijany. Dlatego poczyniliśmy pierwsze próby mazurka z uczennicami 2 klasy technikum. Był to pierwszy w ich życiu mazurek. Przyznajcie, że jak na pierwszą próbę wyszedł bardzo ładnie. Bo w smaku uwierzcie był rewelacyjny. 


Składniki:

Kruche ciasto:
350 g mąki pszennej
200 g masła zimnego
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany 18%
100 g cukru pudru

Masło z mąką posiekać nożem do otrzymania kruszonki, dodać żółtka, cukier, śmietanę i szybko zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykroić 2 placki w dowolnym kształcie. Przenieść na blaszkę, z resztek ciasta, wyciąć małą foremką, np kwiatki, brzegi jednego ciasta posmarować białkiem i przykleić kwiatki. Ponownie schłodzić 30 minut, ponakłuwać spód ciasta widelcem.
Piec w temperaturze 200 stopni C około 20 minut, na jasno złoty kolor.

Ponadto:
300 g białej czekolady
200 ml śmietany kremówki 30%
Konfitura wiśniowa lub inna według uznania.

Śmietanę dobrze podgrzać, dodać białą czekoladę, po 2 minutach wymieszać do rozpuszczenia.
Jedno ciasto posmarować konfiturą, wyłożyć połowę przestudzonej masy czekoladowej, na to drugą część ciasta, na wierzch resztę czekolady. Dowolnie ozdobić.







Komentarze

Popularne posty