Waflowy torcik rafaello


Kto uwielbia białe kulki z migdałem w środku i wszystko co kokosowe będzie zachwycony tym mini torcikiem. Robi się go dość szybko i prosto, a efekt cieszy zarówno podniebienie jak i oko. Doskonale sprawdza się latem bo nie trzeba nic piec przy jego przygotowaniu. 


Składniki: 

12 sztuk andrutów (płatki kaliskie)
pół szklanki wiórków kokosowych
200 g śmietanki 30-36%
250 g serka mascarpone 
3 łyżki cukru pudru

Śmietanę, cukier puder oraz serek mascarpone ubić przy pomocy miksera. Odrobinę kremu rozprowadź na paterze. Następnie położyć pierwszy andrut. Wówczas torcik nie będzie się przesuwał podczas układania warstw.
Na środku płatka umieścić łyżkę kremu i ostrożnie rozprowadzać go promieniście na całej powierzchni. Krem obsypać wiórkami. Położyć kolejny płatek. Lekko docisnąć. W ten sposób ułożyć wszystkich 12 płatków.
Pozostały krem rozprowadzić na całej powierzchni tortu, łącznie z bokami. Wiórkami, które zostały obsypać boki i górę. Na górze ułożyć cukierki rafaello lub kokosanki własnej roboty. Podawaj od razu lub trzymaj w lodówce. Porcje krój ostrym nożem.










Komentarze

Popularne posty