Serduszka w białej czekoladzie


To doskonały przepis na deser który można wykonać wspólnie ze swoją walentynką lub samodzielnie dla ukochanej osoby. My wybraliśmy dodatek białej czekolady i wiórki kokosowe ale możecie je dowolnie zmieniać na czekoladę mleczną i inne posypki lub posiekane orzechy. Przez żołądek do serca jak mówi przysłowie...


Składniki:


Ciasto:
4 jajka 
80 g masła
160 g mąki pszennej
250 ml wody
szczypta soli

Polewa: 
100 g czekolady białej
150 ml śmietanki 30%
40 g masła

wiórki kokosowe 

Zagotować wodę z tłuszczem i solą. Na wrzący płyn wsypać mąkę i od razu mieszać, nadal ogrzewać. Gdy masa będzie gładka i zacznie odstawać od garnka zdjąć z palnika i ostudzić. Przełożyć masę do miski robota. Ucierać i dodawać po jednym jajku. Gdy ciasto będzie jednolite i dobrze wyrobione, przełożyć je do worka cukierniczego.
Wyciskać na blachę serduszka o średnicy 3-4 cm, zachowując odstępy. Piec ok. 10 minut w 200 stopniach, następnie obniż temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15 minut. 
Polewa: posiekać czekoladę. Śmietankę zagrzać i rozpuścić w niej czekoladę i cukier waniliowy. Na końcu dodać masło i wymieszać. Połówki serduszek zanurzaj w polewie, a następnie obtaczaj je w wiórkach kokosowych. 














Komentarze

Popularne posty