Pączki Yum Yum



Pączki yum yums to krzyżówka croissanta z pączkiem. Ciasto yum yums powinno się delikatnie listkować, a smaży się je jak tradycyjne pączki. Pochodzą ze Szkocji i tam zyskały swoja nazwę. Najbardziej charakterystyczny jest ich kształt warkocza. W polskich sklepach są jeszcze mało znane, natomiast w Wielkiej Brytanii biją rekordy popularności. 



Składniki:


500 g mąki tortowej
5 g soli
14 g suchych drożdży
35 g cukru
85 g schłodzonego masła
250 ml ciepłej wody
1 jajko
lukier (domowy: cukier puder i ciepła woda)
olej do smażenia


Do miski wsypać mąkę następnie sól, cukier, suche drożdże. Dodać starte na tarce na grubych oczkach zimne masło. Wlać ciepłą wodę oraz dodać jajko. Wszystko razem wymieszać aż ciasto będzie można połączyć w kule. Składniki nie muszą się ze sobą połączyć. Ciasto odstawić na 30-40 min aż podwoi swoją objętość.
Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 3-4 mm. Następnie składać ciasto jak książkę do środka od lewej do prawej. A następnie obracać i znów składać jak książkę. Ciasto tak złożone rozwałkować i czynność składania i rozwałkowania ciasta powtarzać 4 razy. Po ostatnim rozwałkowaniu grubość ciasta ok. 2 mm. Kroić paski szerokości 4-5 mm nacinać po długości i zaplatać. Odstawić pączki pod ściereczkę jeszcze na 20 min.
W garnku rozgrzać olej i smażyć paczki do zarumienienia najpierw z jednej następnie z drugiej strony. Kiedy pączki wystygną polać je ulubionym lukrem lub posypać cukrem pudrem.















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty