Pieczone pączki


Te pączki nie są zwykłymi pączkami, bo po pierwsze nie są smażone w głębokim tłuszczu, tylko pieczone, a po drugie dodatek mąki żytniej decyduje o ich specyficznym smaku. Polecamy wytrwałym.


Składniki (na 8 sztuk):

190 g mąki żytniej 
190 g mąki pszennej
2 jajka 
2 żółtka
6 łyżek cukru
30 g drożdży
2 łyżki oleju 
ok. 300 ml mleka 
dżem owocowy
cukier puder


Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać mleko, trochę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę przesiać, wsypać do miski, dodać jajko, żółtka, olej, cukier a na końcu rozczyn z drożdży. Całość wyrabiać ręcznie lub mikserem. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować owalny placuszek, na środek ułożyć dżem i uformować pączka (jeśli ciasto jest zbyt lepkie- podsypać mąką). Piec w 150 stopniach do momentu zrumienia. Gotowe pączki oprószyć cukrem pudrem.












Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty