Mini pączki z ziemniakami Patrycji


Pączusie jakimi uraczyła nas Patryśka to hit, a nawet mega hit. Nie spodziewaliśmy się, że dodatek ugotowanych ziemniaków tak pobudzi drożdże do działania i powstaną fantastyczne pączki. Nie nadziewaliśmy ich niczym, ale to żaden problem, marmoladę w środek można włożyć. Rozkoszowaliśmy się prostym, ale nie prostackim smakiem delikatnych pączusiów od Patrycji. Prawie wszystkie klasy powtórzyły ten przepis i były zachwycone. Polecamy.


Składniki:

500 g mąki pszennej
500 g ugotowanych ziemniaków
opakowanie cukru waniliowego
2 jaja
50 ml mleka
50 g drożdży
3 łyżki cukru
1 łyżka octu
50 g masła
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Sporządzić rozczyn z ciepłego mleka, drożdży i cukru, zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przecisnąć ziemniaki przez praskę, dodać jaja, mąkę, rozczyn, cukier waniliowy, ocet, miękkie masło i dokładnie wyrobić ciasto. Wałkować na grubość 1,5-2 cm i wycinać kółka kieliszkiem, układać na tacy oprószonej mąką do wyrośnięcia. Smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu, po ostygnięciu pudrować.





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty