Tarta z boczniakami i szpinakiem
Składniki:
Kruche ciasto:
230 g mąki pszennej
150 g masła zimnego
2 żółtka
sól
3 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
250 g - 300 g boczniaków
1 cebula
olej
250 g liści szpinaku lub szpinak mrożony
czosnek
sól
pieprz ziołowy
2 łyżeczki mąki + 2 łyżki wody
1 jajko + kieliszek wody + kieliszek mleka
Mąkę posiekać z kawałkami masła. Dodać żółtka, sól i wodę. Zagnieść energicznie , uformować kulę, spłaszczyć i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Cebulę pokroić w cienkie plastry, zeszklić na oleju.
Boczniaki opłukać pod zimną wodą i odstawić do ocieknięcia wody (stawiając na blaszkach). Pokroić w paski. Wrzucić na cebulę, dodawać garściami szpinak . Całość dusić pod przykryciem ok. 5min z dodatkiem przypraw, a następnie 5min bez przykrycia, by odparowała część wody. Do pozostałego soku wytworzonego z grzybów i szpinaku wlać zmieszaną mąkę z wodą i chwilę pogotować. Wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować. Wykleić nim natłuszczoną formę do tarty (śr. 29cm). włożyć ciasto do piekarnika, piec ok 10min. w temperaturze 180 stopni, wyciągnąć i nałożyć równomiernie farsz. Polać zmieszanym jajkiem z mlekiem i mąką - nadmiar odlać. Piec jeszcze ok 35min.
Te jedzenie wygląda po prostu rewelacyjnie.Moim zdaniem dużo osób jedzeniem się zajmuje.
OdpowiedzUsuń