Tarta z boczniakami i szpinakiem


Tarta, zwłaszcza na słono, to danie które przeważnie dużo lepiej smakuje jak wygląda podobnie jak zapiekanki. Tym razem było podobnie. Szpinak uwielbiamy, rożne,grzyby również, tym razem boczniaki, więc smak nam odpowiada w 100%. No a wygląd robiliśmy co mogliśmy żeby pokazać wam piękno tego dania. 


Składniki:

Kruche ciasto:
230 g mąki pszennej
150 g masła zimnego
2 żółtka
sól
3 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:
250 g - 300 g boczniaków
1 cebula
olej
250 g liści szpinaku lub szpinak mrożony 
czosnek
sól
pieprz ziołowy
2 łyżeczki mąki + 2 łyżki wody

1 jajko + kieliszek wody + kieliszek mleka

Mąkę posiekać z kawałkami masła. Dodać żółtka, sól i wodę. Zagnieść energicznie , uformować kulę, spłaszczyć i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Cebulę pokroić w cienkie plastry, zeszklić na oleju.
Boczniaki opłukać pod zimną wodą i odstawić do ocieknięcia wody (stawiając na blaszkach). Pokroić w paski. Wrzucić na cebulę, dodawać garściami szpinak . Całość dusić pod przykryciem ok. 5min z dodatkiem przypraw, a następnie 5min bez przykrycia, by odparowała część wody. Do pozostałego soku wytworzonego z grzybów i szpinaku wlać zmieszaną mąkę z wodą i chwilę pogotować. Wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować. Wykleić nim natłuszczoną formę do tarty (śr. 29cm). włożyć ciasto do piekarnika, piec ok 10min. w temperaturze 180 stopni, wyciągnąć i nałożyć równomiernie farsz. Polać zmieszanym jajkiem z mlekiem i mąką - nadmiar odlać. Piec jeszcze ok 35min.








Komentarze

  1. Te jedzenie wygląda po prostu rewelacyjnie.Moim zdaniem dużo osób jedzeniem się zajmuje.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty