Klasyczne gnocchi
Gnocchi to rodzaj kopytek włoskich, z tym, że różnią się od tradycyjnych kopytek dodatkiem startego sera żółtego. Nam wyszły delikatne, miękkie i smaczne. Jak najbardziej włoskie. Poleliśmy je sosem szpinakowym, żeby było już wiosennie, pachnąco, świeżo.
Składniki:
1 kg ziemniaków
250 g mąki
100 g sera żółtego
sól, pieprz
Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować do miękkości. Ostudzić, przecisnąć przez praskę do miski, dodać starty ser, przyprawy i wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić na 8 części z każdej porcji uformować cieniutki wałek, pociąć na kawałki 2 cm, uformować i zrobić znak widelcem. Gotować w osolonym wrzątku, gotowe są kiedy wypłyną na powierzchnie. Podawać z sosami już jako dodatek do drugich dań. My zrobiliśmy szybki sos szpinakowo-śmietanowy.
Składniki:
1 kg ziemniaków
250 g mąki
100 g sera żółtego
sól, pieprz
Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować do miękkości. Ostudzić, przecisnąć przez praskę do miski, dodać starty ser, przyprawy i wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić na 8 części z każdej porcji uformować cieniutki wałek, pociąć na kawałki 2 cm, uformować i zrobić znak widelcem. Gotować w osolonym wrzątku, gotowe są kiedy wypłyną na powierzchnie. Podawać z sosami już jako dodatek do drugich dań. My zrobiliśmy szybki sos szpinakowo-śmietanowy.
Komentarze
Prześlij komentarz