Babka jabłkowo - cynamonowa
Nie dość, że niezłe babeczki są wśród Kulinarnych to jeszcze świetne babeczki wychodzą spod ich dłoni. I tak oto ta babka jest na medal, bo wilgotna, puszysta i pachnie i smakuje jabłkami z cynamonem. No po prostu rewelacja.
Składniki:
250 g masła
250 g cukru
4 duże jajka
250 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
50 ml mleka
3 duże jabłka
Lukier:
100 g cukru pudru
1 – 2 łyżki gorącej wody
1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać pojedynczo jajka, ubijając dokładnie po każdym. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą, wlać mleko i zmiksować do połączenia. Przełożyć mniej więcej połowę masy do formy.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w ósemki, usuwając gniazda nasienne. Ułożyć je na cieście wypukłą stroną do dołu i zalać pozostałym ciastem. Wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec babkę około 60 – 75 minut w temperaturze 160 stopni, do tzw. suchego patyczka. Upieczona babkę wystudzić.
Cukier puder wymieszać z cynamonem oraz wodą, aż powstanie gęsta polewa. W razie potrzeby dodać nieco więcej wody lub cukru pudru, żeby otrzymać pożądaną konsystencję. Udekorować wystudzoną babkę.
Komentarze
Prześlij komentarz