Kajmaczki
Oj lubimy takie połączenia: kruche ciasto, masa kajmakowa i płatki migdałowe. Pochłoniemy niemal w każdej konfiguracji i w każdej ilości. Należymy do słodyczożerców ale lubimy je również robić i dzielić się nimi z Wami. Zapraszamy.
Składniki:
400 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
4 żółtka
2 białka
Kajmak:
500 ml mleka 3,2 %
240 g cukru
20 g masła
orzechy lub płatki migdałowe
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z tłuszczem. Żółtka i 1 białko utrzeć z cukrem. Uformować kopczyk w mące, zrobić zgłębienie dodać masę jajowo-cukrową. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Z połowy ciasta wyciąć krążki o średnicy 5 cm, z pozostałego ciasta uformować cienkie wałeczki. Brzegi krążków posmarować białkiem i przykleić wałeczki z ciasta. Układać ciastka na blasze wyłożonej papierem i piec na złoty kolor w temperaturze 200 C.
Sporządzić kajmak: mleko gotować ostrożnie z cukrem, mieszając aż zgęstnieje i powstanie brunatna masa. Łyżkę masy wylać na talerzyk, jeśli stygnąc zgęstnieje zdjąć z palnika. Wymieszać z masłem. Gorącym kajmakiem wypełnić ciasteczka, pozostawić do ostudzenia. Można udekorować płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz