Harira
Harira – zupa charakterystyczna dla kuchni berberyjskiej obszaru Maroka. Zupa, dzięki składowi i doborowi przypraw, ma charakter rozgrzewający. Jej tradycyjnym zadaniem jest przywracanie muzułmanom sił po poście w okresie ramadanu. Podstawą tworzenia dania jest mięso baranie (może to być też wołowina lub drób) z dodatkiem mieszanki ciecierzycy, bobu, soczewicy. Dodaje się też warzywa zioła i przyprawy. My serwujemy dla was harirę w nico spolszczonej wersji ale równie rozgrzewającą i smaczną.
Składniki:
250 g ciecierzycy z puszki
bulion wołowy
50 g czerwonej soczewicy
1/2 łyżki masła
1 cebula
1 marchewka
sól
pieprz
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki kolendry
1 puszka pomidorów
50 g cienkiego makaronu do zup
1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
natka pietruszki/koperek
Do garnka wlać 1,5 litra bulionu i zagotować. Dodać suchą soczewicę, dodać masło, pokrojoną w kosteczkę cebulę i marchewkę. Wsypać, imbir oraz kolendrę, pół łyżeczki soli morskiej i świeżo zmielony pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem aż soczewica będzie prawie miękka. Dodać ciecierzycę ze słoika wraz z zalewą oraz suchy makaron, gotować przez ok. 15 minut lub do czasu aż makaron będzie ugotowany al dente. Do zupy dodać zmiksowane pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze chwilę. Na koniec dodać natkę pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz