Knedle z pieczarkami


Jak wiecie lubimy kombinować z rożnymi farszami do pierożków, pyz i innych knedli. Tym razem padło na te ostatnie. Proponujemy wersję z pieczarkami bo są one dostępne cały rok i naprawdę dobrze się komponują w tym zestawie. Na pewno dłużej się je robi niż zjada.

Składniki:

Ciasto ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
200g mąki pszennej 
2 jajka
czubata łyżeczka soli

Nadzienie:
40 dag pieczarek 
cebula średniej wielkości
3 łyżki oleju
jajko
2 łyżki tartej bułki
świeżo zmielony czarny pieprz
sól 

Ziemniaki umyć i bez obierania zalać w garnku wrzątkiem. Gotować do całkowitej miękkości - trwa to około 20 minut. 
W czasie gotowania ziemniaków przyrządzić farsz: cebule obrać i drobno posiekać. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć przez 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż cebula lekko się zeszkli. Dodać do patelni pieczarki i smażyć przez 12-15 minut na średnim ogniu, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Przestudzić. Do grzybów dodać surowe jajko, tartą bułkę. Wymieszać dokładnie.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, zalać zimną wodą i odstawić do wystygnięcia. Następnie obierać je dokładnie i usunąć ewentualne pozostałości po zaczątkach kiełków. Ziemniaki przecisnąć prze praskę. Do masy dodać mąkę, sól i jajka. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy formować z ciasta wałki o średnicy około 4 cm, następnie kroić je na kawałki o długości 3 cm i formować z nich okrągłe placuszki. Aby łatwo było w nie zawijać farsz, lekko posypać je mąką. Na każdym placuszku kłaść porcję farszu - mniej więcej łyżkę. Placuszek zawinąć, formować zgrabną kulkę.
Pyzy włożyć do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Gotować przez 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch.. Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową i podawać ze zrumienioną cebulką.










Komentarze

Popularne posty