Babka drożdżowa z puree dyniowym
Teraz mamy takie czasy, że w zasadzie każde warzywo można dostać o każdej porze roku. I tak na przykład nasza wielkanocna babka zrobiona jest na bazie musu z dyni, dzięki czemu jest wilgotna i ma cudowny żółty kolor. A co zamarzyła nam się taka i mamy.
Składniki:
4 szkl mąki pszennej
szczypta soli
4 łyżki brązowego cukru
1 jajko
2 żółtka
150 ml puree z dyni
1 łyżka margaryny
2 łyżki rodzynek
1 łyżka suszonych moreli
Zaczyn:
50 g drożdży
1 łyżka cukru
6 łyżek mleka (temperatura pokojowa)
3 łyżki mąki pszennej
Lukier:
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
Dodatkowo:
suszone morele do dekoracji
Aby uzyskać przecier z dyni, należy dynię obrać, pokroić na równe cząstki i piec w temperaturze 180⁰C do miękkości. Po wystudzeniu, zblendować.
Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę brązowego cukru i 3 łyżki mąki pszennej. Sporządzić zaczyn i pozostawić go do wyrośnięcia. W tym czasie margarynę rozpuścić, odstawić do przestudzenia.
Do malaksera wsypać mąkę, dodać żółtka, jajko, szczyptę soli, puree z dyni, cukier. Na końcu wlać dojrzały, ładnie wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiać kilka minut. Pod koniec dodać rozpuszczoną margarynę, rodzynki oraz pokrojone na kawałki morele. Całość wyrabiać przez chwilkę na wolnych obrotach. Przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Gotowe, wyrośnięte ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą, piec w temperaturze 200⁰C przez 25 minut, następnie dopiec przez 10-15 minut w piekarniku o temperaturze 160⁰C. Lekko schłodzoną babkę wyjąć z formy, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ozdobić lukrem i posiekanymi morelami.
Komentarze
Prześlij komentarz