Szarlotka cesarska
Czy cesarz jadł tą szarlotkę i czy mu smakowała tego oczywiście nie wiemy i się nie dowiemy. Jedno co wiemy, to to że nam i naszym gościom smakowała i to bardzo. Jej dopełnieniem byłaby gałka lodów waniliowych, ale ponieważ teraz okres przeziębień to zrezygnowaliśmy i zjedliśmy ją z kubkiem malinowej herbaty.
Składniki:
8 małych jabłek
2,5 szklanki mąki pszennej
200 g masła
3 czubate łyżki cukru pudru do ciasta + odrobina cukru pudru do oprószenia jabłek
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150
g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
Lukier:
3 łyżki gęstej śmietany 18%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki cukru pudru
opcjonalnie: rodzynki, żurawina, orzechy lub ulubiony dżem do wypełnienia dziurek po wydrążeniu gniazd nasiennych jabłek
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodać serek homogenizowany, jajko i masło. Zagnieść całość na jednolite ciasto. Włożyć do woreczka i schować na około 30 minut do lodówki.
W międzyczasie obrać jabłka, pokroić je na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Oprószyć jabłuszka cukrem pudrem i odstawić na ok. 30-40 minut, by puściło nieco soków. Po tym czasie zlać sok, a jabłka osuszyć papierowym ręcznikiem. Wydrążone miejsce po gniazdach nasiennych wypełnić ulubionymi dodatkami (u mnie był to dżem z czarnej porzeczki).
Kolejno wyciągnąć ciasto z lodówki i podzielić na 1/3 ciasta i na 2/3 ciasta. Mniejszą część (1/3) rozwałkować na blacie podsypanym mąką pszenną, a następnie przenieść na blaszkę (o wymiarach 20 cm x 27 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wylepić dno. Podpiec spód w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 10-12 minut (do lekkiego zarumienienia).
Po upieczeniu spodu ciasta zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 st. C. Na spodzie poukładać połówki jabłek (wyciętymi gniazdami nasiennymi do dołu). Drugą część ciasta (2/3) również rozwałkować (podsypując mąką) na wielkość nieco większą od blaszki i ułożyć na jabłkach tak, by dokładnie ciasto pokrywało jabłka i brzegi szarlotki.
Piec całość przez około 40-45 minut w 180°C. Jeśli po upieczeniu w blaszce zebrało się nieco soku z jabłek, to należy go delikatnie wylać, gdy ciasto będzie jeszcze gorące. Po ostudzeniu ciasta należy polać je lukrem przygotowanym z gęstej śmietany wymieszanej z cukrem pudrem. Szarlotka najlepsza jest jeszcze lekko ciepła.
Komentarze
Prześlij komentarz