Ciasteczka Bounty
Ciasteczka dla miłośników popularnych batoników w niebieskich papierkach ;). Są w nich i wiórki kokosowe i czekolada więc wszystko się zgadza. Z pewnością są też zdrowsze od pierwowzoru, bo nie zawierają różnego rodzaju składników E i innych substancji chemicznych i trudnych nazwach.
Składniki:
120 g masła
2/3 szklanki cukru
szczypta soli
1 duże jajko
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
100 g posiekanej mlecznej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko, sól i dalej ucierać, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać mąkę pszenną, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, likier kokosowy i zmiksować do połączenia. Na sam koniec dodać czekoladę i krótko zmiksować.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać kulki ciasta wielkości większego orzecha włoskiego, w niewielkich odległościach od siebie (jeśli ciasto będzie się mocno kleiło można wcześniej je schłodzić w lodówce). Spłaszczyć lekko łyżką.
Piec w temperaturze 175ºC przez 13 - 15 minut lub dłużej, do zarumienienia. Wyjąć, studzić na metalowej kratce.
ale urocze :)
OdpowiedzUsuńI smaczne, pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń