PŐRKŐLT
Pörkölt (gulasz) węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony. Przygotowaliśmy polska wersje tego dania z dodatkiem ziemniaków. I jak wam się podoba taka wersja??
Składniki:
700 g łopatki wieprzowej bez kości
2 cebule
2 ząbki czosnku
300 g ziemniaków
3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 czerwone papryki
1 puszka pomidorów
sól
pieprz
kminek
natka pietruszki
Mięso pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w spora kostkę. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Włożyć czosnek, cebulę, delikatnie zeszklić. Potem dodać mieloną paprykę, kminek i mięso. Smażyć do czasu aż mięso się zarumieni. Dolać ok. 500 ml wody i dusić ok. godziny pod przykryciem. W połowie czasu dodać ziemniaki. Paprykę pokroić w drobna kostkę. Dodać do garnka paprykę i pokrojone pomidory z puszki i dusić jeszcze około 20 minut, aż do zgęstnienia gulaszu. Doprawić solą, pieprzem i posypać posiekaną pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz