Risotto z warzywami
Risotto to jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowywania ryżu we Włoszech. My co prawda mieszkamy w Polsce, ale bardzo nam smakuje ta potrawa i przyrządzamy ją na wiele sposobów i z bardzo różnymi dodatkami. Dziś oprócz ryżu w roli głównej brokuł i marchewka.
Składniki:
1,5 szklanki ryżu
800 ml wody lub bulionu warzywnego
125 ml białego wina
3 marchewki
1 pietruszka lub pasternak
½ pora
½ brokułu
2 średnie cebule
60 ml oliwy
80 ml startego na drobnej tarce parmezanu
2 czubate łyżki masła
tymianek do smaku
sól oraz czarny pieprz do smaku
Marchew, pietruszkę i cebulę obrać, brokuła różyczkować. Cebule pokroić w kostkę, pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w plasterki. W rondlu lub dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać warzywa starte i podsmażyć. Dodać po chwili ryż, mieszać aż stanie się przeźroczysty. Podlać szklanką wywaru i winem, delikatnie wymieszać aż ryż wchłonie płyny, ponownie podlać i tak do wchłonięcia całego płynu. Dodać drobno pokrojone różyczki brokuła i gotować1 minutę. Dodać poszatkowane drobno różyczki brokułu, dosłownie na 1 minutę lub dwie pod sam koniec gotowania. Na koniec dodać masło i starty parmezan, doprawić do smaku, przykryć pokrywką i odstawiam na 5 minut już bez włączonego źródła ciepła.
Komentarze
Prześlij komentarz