Krokiety ziemniaczane Oli i Kosteczki
Jak komuś zostały ziemniaki z obiadu i nie wie co z nimi zrobić to za sprawą kawałka boczku i sera oraz dwóch jaj i przypraw może sporządzić obiad dla całej rodziny. Dodatkowo surówka lub sos i pycha. Te z lewej krokiety są bardziej kaloryczne, bo smażone, a z prawej pieczone, wybór należy do Was.
Składniki:
600
g ziemniaków
100
g boczku wędzonego
100
g sera żółtego
2
jaja
30
g mąki ziemniaczanej
natka
pietruszki
100
g bułki tartej
sól,
pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
olej
do smażenia
Ziemniaki
ugotować i przecisnąć przez praskę, wystudzić. Boczek i ser żółty pokroić w
drobną kostkę, połączyć z ziemniakami, dodać jaja, przyprawy i posiekaną natkę
pietruszki. Formować krokiety, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym
tłuszczu lub zapiec w odkrytym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem do
uzyskania złotego koloru.
Komentarze
Prześlij komentarz