Kartoflaniki
Kartoflaniki to tureckie danie - rodzaj pierożków z nadzieniem ziemniaczano-jajecznym. Na Podlasiu pod tą sama nazwą występują kartoflaniki w postaci pasztecików grzybowych idealnych na okres postu. My jako pierwsze wykonaliśmy tureckie kartoflaniki i naprawdę przypadły nam do gustu a niedługo przyrządzimy i drugą wersję tego dania. Zaglądajcie do nas.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka dobrze ciepłej wody
2 łyżki śmietany
½ łyżeczki soli
Farsz:
½ kg ziemniaków (5-6 ziemniaków)
3-4 ugotowane na twardo jajka
po 1 łyżce pokrojonego drobno szczypiorku, koperku i pietruszki
1 cebula
1 surowe jajko
1 łyżka oleju
sól
pieprz
Ziemniaki obrać i ugotować, rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę. Jajka ugotować i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju. Wymieszać ziemniaki z jajkami, cebulą i ziołami. Dodać surowe jajko i przyprawić. Dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać na stolnicy, dodać sól, wodę i olej. Zagnieść ciasto, starannie wyrobić. Podzielić na dwie części, przykryć ściereczką aby nie obsychało. Każdą część dosyć cienko wałkować, wykrawać szklanką krążki, nakładać farsz i formować pierogi. Gotowe pierogi gotować w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz