Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym Beatki
Nasza Beatka wie co dobre i serwuje nam pyszne kotleciki. Jest to ukłon w stronę miłośników ruskich pierogów, bo smak niemal identyczny a nie trzeba bawić się w gniecenie ciasta i lepienie. Dopełnieniem całego dania jest delikatny, śmietanowy sos pieczarkowy.
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
250 g białego sera
2 jajka
śmietana
pieczarki
sól
pieprz
szczypta tymianku
bułka tarta
pęczek natki pietruszki
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z białym serem, podsmażoną drobno pokrojoną cebulą i jednym jajkiem. Doprawić do smaku, formować kotleciki. Obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron do momentu, aż kotleciki się ładnie zrumienią.
Pieczarki obrać, pokroić u mnie w ćwiartki. Drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć na łyżce oleju. Kiedy się zeszkli dodać pieczarki. Doprawić do smaku, smażyć kilka minut, na koniec dodać natkę i śmietanę. Kiedy śmietana lekko zgęstnieje będzie gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz