Bułeczki czosnkowo serowe



Ciasto drożdżowe to bardzo wdzięczny materiał, zarówno to przygotowywane techniką dwufazową jak i jednofazową. Można z niego przygotowywać wyroby słodkie i słone. My postawiliśmy dziś na tą drugą wersję z serowo-czosnkowym farszem. Bułeczki doskonałe jako przekąska, podwieczorek czy dodatek do piwa przy oglądaniu meczu. 


Składniki:


430-440 g mąki 
230 ml ciepłego mleka
18 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
40 g masła
1 jajko

Nadzienie:
50 g miękkiego masła
200 g serka topionego 
2-3 ząbki czosnku 
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
zioła prowansalskie
sól
pieprz

Masło roztopić na małym ogniu, odstawiamy do przestudzenia. Drożdże skruszyć do szklanki. Zasypać je cukrem i wlać 3-4 łyżki ciepłego (nie gorącego!) mleka. wymieszać Mieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Mąkę przesiać do dużej miski, na środku zrobić  wgłębienie. W miejsce to wlać drożdże. Odstawić całość na około 10 minut. Gdy drożdże zaczną pracować i zwiększać swoją objętość do miski dodać sól, rozbełtane jajko oraz resztę mleka. Wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec dodać przestudzone masło i ponownie wyrabiać aż do otrzymania gładkiego ciasta. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 1 – 1,5 godziny.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Miękkie masło zmiksować wraz z serkami topionymi. Dodać posiekaną drobno natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, ponownie przez chwilę wyrabiać. Podzielić je na 2 części. Wałkować na prostokąt. Na każdym płacie wykładać równomiernie przygotowane nadzienie. Ciasto zwinąć w roladę. Kroić plastry o grubości około 2-2,5 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozkładać na niej bułeczki, zachowując między nimi pewien odstęp. Piec przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.











Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty