Naleśniki z warzywami i ryżem
Takiego farszu do naleśników to u nas jeszcze nie było. Warzywa w naleśniku owszem, ale warzywa z ryżem i naleśnik. To połączenie wydawało nam się trochę dziwne, ale okazuje się że smakuje całkiem dobrze i takie naleśniki nie raz będą u nas gościć.
Składniki:
Naleśniki:
1 szklanka mleka
2 duże jajka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki wody gazowanej
2 łyżki oleju
szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło". Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron.
Farsz:
1 mieszanka mrożona "Warzywa na patelnię"
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki masła
1 cebula
100 g ryżu
sól
pieprz
słodka papryka
szczypta ostrej papryki
3 łyżki startego sera żółtego
Ryż ugotować. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać warzywa mrożone i smażyć do miękkości. Wlać pomidory, dodać ugotowany ryż. Doprawić solą, pieprzem, paprykami. Sos musi lekko odparować. Farsz zawijać w naleśnikach i układać w naczyniu do zapiekania (w formie płaskich krokietów) Posypać serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 min.
Komentarze
Prześlij komentarz