Kokosowe ciasteczka z marmoladą
Te ciasteczka to klasyk w wielu okolicznych cukierniach, ale my oczywiście nie kupujemy tylko pieczemy sami dla siebie i najbliższych. Takie wykonane smakują lepiej a przy tym doceniamy pracę innych. Już wiemy dlaczego niektóre rzeczy kosztują więcej, bo są wykonane z sercem.
Składniki:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/3 szklanki cukru pudru
100 g masła
1/3 łyżeczki sody
Kokosowa beza:
2 białka
szczypta soli
100 g cukru
100 g wiórków kokosowych
marmolada do ozdoby
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie posiekać
na stolnicy, zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodówce 1/2
godziny. Wałkować na grubość 5 mm, wycinać kółka o średnicy 4
cm. Układać na papierze do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywno, partiami powoli wsypywać cukier i dalej ubijać, aż
masa będzie sztywna i błyszcząca. Dodać wiórki kokosowe,
wymieszać łyżką. Do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką
przełożyć masę bezową i na wykrojonych ciasteczkach formować
bezowe krążki z dziurką w środku, które należy wypełnić marmoladą. Piec w temperaturze 150 stopni, ustawionym tylko na
ogrzewanie dołu, około 25 minut.
Znam te ciasteczka ale w wersji z bezą orzechową :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do wypróbowania naszej wersji :)
Usuń