Ziemniaki faszerowane pieczarkami
O dziwno ziemniaki rzadko faszerujemy, a przecież je uwielbiamy w rożnych postaciach. Dlatego w najbliższym czasie to nadrobimy, i już zaczynamy. Pyszne lekko chrupiące ziemniaczki z pieczarkowo- pietruszkowym farszem, a jak pięknie pachną. Mogą być zarówno przystawką jak i samodzielnym daniem.
Składniki:
1 kg dużych ziemniaków
500g pieczarek
200g cebuli
1 jajo
natka pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia
Ziemniaki wyszorować i odsączyć, upiec w folii
aluminiowej w temperaturze 200oC przez około 60 minut. Pieczarki,
umyć, pokroić w ósemki, usmażyć, odsączyć z tłuszczu, dodać jajo, posiekaną
natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z upieczonych
ziemniaków ściąć wierzch grubości 1cm, wydrążyć, posolić, napełnić farszem z
pieczarek, przykryć i zapiekać w temperaturze 200oC przez 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz