Pryszcze z jabłkami z mąki gryczanej
Znacie racuszki z jabłkami? A pryszcze z jabłkami, jeżeli nie to radzimy zapoznać się z tymi sympatycznymi placuszkami drożdżowymi. Proste w wykonaniu, niedrogie, ucieszą podane na śniadanie lub kolację. Ba ucieszą, rozejdą się w okamgnieniu, a to tylko będzie świadczyło o naszych słowach.
Składniki:
150 g mąki gryczanej
150 g mąki pszennej
2 jaja
50 g masła
1 szkl. mleka
olej do smażenia
sól
cukier do smaku
2 jabłka
50 g drożdży
Obie mąki wsypać do miski, dodać drożdże rozpuszczone w letnim mleku, jaja oraz przyprawy. Wymieszać ciasto. Następnie obrać jabłka, zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do ciasta. Razem wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia. Nakładać na patelnię, na rozgrzany olej z masłem i smażyć z obu stron na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem. Podawać z ulubioną konfiturą lub śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz