Rolada biszkoptowa
Można by rzec klasyka. My już klika razy podchodziliśmy do wykonania rolady, nie zawsze nam się udawała. Jednak jesteśmy wytrwali i jest. Możecie ją przełożyć dowolnym, ulubionym kremem i owocami. Nasza była z bitą śmietaną, przez co była niezwykle lekka.
Składniki:
5 jajek
125 g mąki pszennej
100 g cukru
dowolny krem do przełożenia lub bita śmietana
cukier puder
Wybić jaja oddzielając białka od żółtek. Utrzeć żółtka z 2/3 cukru. Ubić białka na pianę, pod koniec dodać pozostały cukier. Do żółtek dodawać partiami pianę i przesianą mąkę. Mieszać delikatnie okrężnymi ruchami. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić na grubość 1cm, wyrównując powierzchnie. Piec w temperaturze 170 stopni na złoty kolor, ciasto musi być elastyczne. Po wyjęciu wyłożyć na lnianą ściereczkę, zwinąć w rulon i pozostawić do wystygnięcia. Zimny płat rozwinąć, posmarować dowolnym kremem, ponownie zwinąć, pozy pac cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz