Sezamowo - imbirowe udka
Imbir i sezam to dodatki, które dość często goszczą u nas, zwłaszcza lubimy dodawać je do drobiu. doskonale komponują się z delikatnym mięsem i dodają potrawie nieco egzotyki. A poza tym dostarczają cennych witamin, w tym A, E i z grupy B oraz składników mineralnych np. cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza.
Składniki:
6 udek z kurczaka, bez skory
olej
3 łyżki sosu sojowego
2 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki imbiru
2 łyżki sezamu
1 łyżka brązowego cukru
Udka umyć i wysuszyć, każde posmarować lekko olejem. W rondlu rozgrzać parę kropli oleju i podsmażyć udka z obu stron, zmniejszyć ogień, dodać do rondla pozostałe składniki i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, około 30 minut. Odkryć, odparować - sos powinien być gesty i utworzyć coś w rodzaju glazury.
Komentarze
Prześlij komentarz