KANELBULLAR - słodkie bułeczki cynamonowe
Kolejna propozycja z gatunku ślimaczków... nie nie obawiajcie się to danie nie powstało z mięczaków, ale z mąki, jaj, drożdży, cukru i mleka. Cynamon w robi smak i zapach i robi to wybitnie dobrze, dla nas przepis w dziesiątkę. Do kawki czy herbatki jak znalazł, super!!
Składniki:
Ciasto:
0,6 kg mąki pszennej
30 g drożdży
100 g masła
1 szklanka (250 ml) mleka
100 g cukru
łyżeczka mielonego cynamonu
1 jajko
Nadzienie:
1/2 kostki (100 g) masła
1/2 szklanki (100 g) cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Dekoracja:
1 jajko
cukier brązowy do posypania
Składniki:
Ciasto:
0,6 kg mąki pszennej
30 g drożdży
100 g masła
1 szklanka (250 ml) mleka
100 g cukru
łyżeczka mielonego cynamonu
1 jajko
Nadzienie:
1/2 kostki (100 g) masła
1/2 szklanki (100 g) cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Dekoracja:
1 jajko
cukier brązowy do posypania
Drożdże
wymieszać w misce z cukrem. W garnku rozpuść masło, wlać mleko i
lekko podgrzać (nie może być gorące). Mąkę wymieszać z
kardamonem .
Do rozpuszczonych drożdży z cukrem dodać lekko ciepłe mleko z
masłem jajko. Następnie wszystko dobrze wymieszać. Do wymieszanego
płynu dodać powoli mąkę z kardamonem i mieszać do uzyskania
jednolitej masy. Dokładnie wyrobić ciasto przez 10-15 minut i
odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy
podwoi swoją objętość, należy wyłożyć na stolnice oprószoną
mąką i rozwałkować na grubość 1 cm o kształcie prostokąta.
Utrzeć masło z cukrem i cynamonem na jednolitą, gładką masę.
Rozwałkowane ciasto posmarować nadzieniem, zwinąć je w rulon i
pokrój na kawałki o grubości ok. 1-2 cm. Pozostawić na blaszce do
wyrośnięcia. Kiedy bułeczki wyrosną, posmarować jajkiem i
posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200
stopni Celsjusza i piec do zrumienienia ok. 5-6 min.
Komentarze
Prześlij komentarz