Knedle ziemniaczane z mięsem
Różnego rodzaju pyzy i kluski często goszczą na polskich stołach. niektórzy lubią je same, inni na słodko a inni obowiązkowo z mięsem. Nasza propozycja jest dla tych ostatnich, zwłaszcza gdy z zupy zostaje mięso i nie bardzo ktoś jest na nie chętny. więc trochę ziemniaków się zawsze znajdzie i kolejny obiad gotowy.
Składniki:
ciasto ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
czubata szklanka mąki pszennej
2 jajka
czubata łyżeczka soli
nadzienie:
40 dag ugotowanego mięsa (wołowego, wieprzowego)
1 cebula
1 jajko
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka świeżo startego czarnego pieprzu
czubata łyżka majeranku
3 łyżki oleju
dodatkowo:
boczek lub słoninka na skwarki
2 cebule
sól
Ziemniaki umyć i bez obierania zalać w garnku wrzątkiem. Gotować do całkowitej miękkości. W czasie gotowania ziemniaków przyrządzić farsz: mięso zmielić, cebule obrać i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć przez 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż cebula dokładnie się zeszkli. Przestudzoną cebulę dodać do mięsa razem z jajkiem i przyprawami. Wymieszać dokładnie.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, zalać zimną wodą i odstawić do wystygnięcia. Następnie obrać je dokładnie. Ziemniaki przecisnąć prze praskę. Do masy dodać mąkę, sól i jajka. Szybko zagnieść jednolite ciasto.
Na oprószonej mąką stolnicy formować z ciasta wałki o średnicy około 4 cm, następnie kroić je na kawałki o długości 3 cm i formujemy z nich okrągłe placuszki. Na każdym placuszku położyć porcję farszu. Placuszek zawijać, formując zgrabna kulkę.
Pyzy gotować osolonym wrzątku. Gotować przez 3 minuty do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową i podawać ze skwarkami i zrumienioną cebulką.
Komentarze
Prześlij komentarz