Dyniowe rogaliki z nutellą
Rogaliki lubimy z różnym nadzieniem. Nie pogardzimy twarogiem, powidłami, a tym bardziej kremem czekoladowo-orzechowym. Puree z dyni praktycznie nie wyczuwalne, ale fajnie spaja ciasto i nadaje mu lekkości.
Składniki:
600 g mąki
40 g drożdży
¾ szklanki mleka
2 żółtka
2 czubate łyżki puree z dyni
70 g masła
1/3 szkl cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
mały słoiczek nutelli
1 jajko
1 łyżka mleka
Wykonać zaczyn. Mąkę przesiać i połączyć z wyrośniętymi drożdżami oraz solą. Mleko podgrzać z cukrami oraz masłem. Żółtka utrzeć i połączyć z puree z dyni. Dodać powoli ciepłą mieszankę i połączyć z suchymi składnikami. Wymieszane drewnianą łyżką ciasto odstawić na 5 minut. Po tym czasie dokładnie je wyrobić. Nie powinno się kleić do rąk. Gotowe ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawać trójkąty nakładać na każdy 1 łyżeczkę kremu nutella. Zwijać od szerszej ku węższej części. Układać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
Po tym czasie rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piec w temperaturze 180⁰C przez 15-20 minut do zarumienienia.
Komentarze
Prześlij komentarz