Cukinia z kaszą perłową
Kasza perłowa to nie tylko doskonały dodatek do krupniku, doskonale sprawdza się również w kaszotto lub tak jak u nas jako farsz. My akurat faszerowaliśmy cukinię, ale równie dobrze sprawdzi się papryka czy pomidory. A kaszę jęczmienną warto jeść bo pomaga zwalczać stres, oczyszcza nasz organizm ze zbędnych metabolitów oraz wzmacnia pracę żołądka.
Składniki:
2 małe cukinie
100 g kaszy perłowej
garść pestek słonecznika
100 g pieczarek
1 cebula
ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki sosu sojowego
oliwa
papryka wędzona w proszku
świeża natka pietruszki
60 g sera camembert
Kaszę gotować 15 min. w osolonej wodzie. Cukinie przekroić wzdłuż i wydrążyć przy pomocy dużej łyżki. W drobną kostkę pokroić pieczarki i cebulę. Na odrobinie oliwy zeszklić cebulkę, dodać pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek , a następnie ugotowaną kaszę. Całość dusić przez chwilę, aż odparuje większość wody.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy i inne przyprawy do smaku. Przygotowany farsz nakładać do wydrążonych cukinii. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać przez 40 min. w 180 stopniach. 10 minut przed końcem przykryć każdą z połówek dwoma plastrami sera i ustawić termoobieg. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz