Sernik gotowany na herbatnikach
Serniczki każdy lubi i jak się okazuje dla będących na diecie najlepsze wyjście z sytuacji gdy się chce coś słodkiego, oczywiście gdy nie jest to blacha, tylko jeden kawałek ;) Gotowany sernik jest dobrym pomysłem dla tych bez piekarnika, a chcących zaskoczyć gości.
Składniki:
500g sera mielonego
100 g masła
150 g cukru
2 duże jaja
1/2 opakowania budyniu śmietankowego
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
herbatniki (około 200 g )
Masło utrzeć na jasną masę, dalej ucierając dodawać cukier i żółtka. Dodać ser, utrzeć. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę serową przełożyć do garnka i mieszając zagotować, uważając, aby masa się nie przypaliła. Proszek budyniowy rozrobić w mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Dodać ekstrakt i wymieszać.
Blaszkę (24x24 cm) wyłożyć herbatnikami, na nie wylać połowę jeszcze ciepłej masy serowej, następnie kolejną warstwę herbatników i drugą połowę masy serowej. Przykryć warstwą herbatników. Posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.
Komentarze
Prześlij komentarz